Bild: Plork.com

 Bild: Plork.com

Intervju

Jonas Ivarsson?

Publicerat 2011.11.10

    Plork.com stöter man på här och var. En sajt, massa t-shirtsprints och crowdsourcing. Som ytterligare en illustration av den nya decentraliserade it-baserade samhället drivs den från Gällstad, urgamla västsvenska  textiltrakter alltså. Spännande tyckte vi på ADA och frågade Joans Ivarsson, en av grundarna, lite mer.

    Hej, vad gör du?
    Just nu sitter jag och förbereder en order med nya T-shirts till vår producent i Turkiet. De anländer i slutet av januari och då blir det releasefest för hela vårt nätverk någonstans i Göteborg. Det är än så länge hemligt vems design av de medverkande kreatörernas tävlingsbidrag som produceras. Det avslöjar vi först då.

    Plork.com -webbaserad crowdsourcad design för t-shirts från det traditionella textilområdet Gällstad med kärringarallyt och allt. Hur gick det till?
    Jag är uppväxt i Gällstad och jobbar med några av de textila varumärkena som kommer ifrån bygden. När jag, och min kollega Niklas Bergh, gjorde en kollektion T-shirts åt Lager 157 i slutet 2008 så bjöd vi in en massa duktiga grafiker från vårt personliga nätverk. Där föddes idén till Plork.com. Vi bygger vårt nätverk demokratiskt med många som är med och designar helt enkelt. Det är roligare så.

    Vilka är det som ni riktar er till, både ifråga om tävlande och köpare?
    Vi riktar oss till unga grafiska designers. Vi vill kunna trigga deras kreativitet med olika tävlingar i grafisk design som sedan mynnar ut i färdiga produkter. Främst textila sådana. Större delen av våra kunder är även de grafiska designers eller bekanta till någon i vårt nätverk. Och de finns i hela Norden kan man säga.

    Det är ju bara en som vinner, men vad händer med de bidrag som inte vinner?
    De ligger kvar i respektive kreatörs portfolio och kreatörerna är fria att göra vad de vill med sin design. Extra roligt är att vi nu får många frågor från företag som vill köpa prints, eller komma i kontakt med grafiska designers, så vi har blivit en bra intäktskälla för många av våra designers i nätverket. Och det är precis så vi vill att det ska fungera. Vi vill lyfta upp våra unga designers och hjälpa dem komma ut.

    Vad är nästa steg för plork.com?
    Just nu utvecklar vi några nya funktioner till vår community. Det kommer också ett gäng nya produkter inom några månader. Vi släpper en vårkollektion så småningom så håll ögonen öppna. Det kommer bli grymt bra!

    Ok, tack så mycket Jonas och lycka till!