Intervju

Joakim Stampe

Publicerat 2010.03.09

    Begreppet Sweet Art har seglat runt ett slag i Göteborgsluften. Man har kunnat se stickningar runt lyktstolpar och blomsterprydda spårvagnskurer. När vi såg att det hade startat en Sweet Art Group Gothenburg tog vi ett snack med initiativtagaren Joakim Stampe.

    Vad Sweet Art?
    Det är en laglig form av Street Art. Det är Navid Modiri som har myntat begreppet och jag gillade det direkt.

    Hur kan det vara lagligt?
    Vi gör inga permanenta verk, alltså bara saker som går att ta bort. Som moss-graffiti, hänga och grejer i träd och sånt där. Vi bara förskönar stadsrummet tillfälligt.

    Vad är Sweet Art Group Gothenburg
    Nu kommer jag ha 25 – 30 lektioner för konstnärer kids, studenter och andra. Några blir bitna och vill gå vidare. Vi ska ha en liten grupp löst sammansatt folk med intresse för Sweet Art för att se vad man kan göra…  I och med att det är lagligt kan det bli riktigt spännande. Fler människor kan vara med och man kan organisera sig bättre.

    Finns kommunen med i detta på något hörn?
    Ja, kulturnämnden har engagerat mig för att skapa positiva alternativ till den olagliga graffitin. De betalar mig när skolorna beställer mina workshops. Modigt av dem tycker jag. Är det någon som vill ha in mig, kan man kolla på www.museilektioner.se och på den här Sweet Art bloggen kan man se exempel på Sweet Art och följa utvecklingen .

    Ok Joakim, spring nu så du inte missar färjan, jag plockar en bild från Facebook-gruppen.