Foto: ADA

 Foto: ADA

Intervju

Joakim Levin?

Publicerat 2012.05.08

    Joakim Levin drog igång Nudie Jeans, har spelat i band som De lyckliga kompisarna, han har ett finger med i Magasinet Filter och nu har han tillsammans med Lotten och Red Top tagit över Pustervik och gjort det till en scen för svenska och internationella band.

    Hej, vad gör du Joakim Levin?

    Samlar ihop mitt liv efter sex mycket intensiva månader av hårt arbete. Både Nudie-flytten och Pustervik har tagit rätt mycket tid. Så nu fixar jag i ordning cyklarna, köper barnkläder i rätt storlek och sånt där.

    Vilken skillnad kommer det bli på Pustervik nu när ni tar över?

    Det blir en helt annan grej nu. Förut var det ju en teater som kärna med staden som ägare och så hade Lotten sin verksamhet i foajéerna med massa olika klubbar. Nu har vi tillgång till hela lokalen. Och det kommer framförallt bli en musikscen. Kärnan blir den gamla teaterlokalen som blir ett rum för spelningar för band på internationell nivå. Och så blir det, matsal däruppe och soppluncher därnere. Vi kommer även ha andra samarbeten, vi snackar till exempel med Dans- och Teaterfestivalen och Filmfestivalen.

    Från Nudie till nattklubb, finns det gemensam nämnare mellan mode och musik?

    Ja, i allra högsta grad! Båda handlar om att förmedla känslor. Och att starta Nudie var ganska mycket som att starta band. Man får vara några stycken som har kul ihop och som är bra på olika instrument. Instrumenten man använder som företagare skiljer sig från dom man använder som musiker men principerna är desamma. Jag var trummis i banden och min roll i de här sammanhangen är fortfarande att hålla takten i bakgrunden.

    Vilka är dina bästa tips för att det man drar igång ska bli bra och framgångsrikt?

    För det första att man själv gillar det man gör, att man skulle kunna vara sin egen kund.

    Men man måste också kunna räkna på hur ekonomin bakom det man vill göra ska kunna gå ihop. Man behöver kunna bedöma rimligheten i projekten. Att skaffa sig en plan för utgifter och inkomster. Ekonomin får inte komma som en överraskning efter att man har varit igång sex månader. Gör klart formalian från början. Då kommer den stötta och stärka din idé. Annars blir det tvärtom och det tar en djävla tid att få ordning på något som en gång har blivit trassligt. Dessutom är det deprimerande. Många bra idéer faller för att inte folk har gjort sin planeringsläxa, och det är synd.

    Sen är det detta med att vara ett bra lag, där man kan olika saker. Som musiker i ett band som vi pratade om tidigare. Också måste det ju börja med idé och passion, annars blir det för trist. Pengar i sig är ingen bra drivkraft. Man måste tycka att det är kul också.

    Vad tycker du om Göteborg som stad att bo och verka i?

    Jag gillar Göteborg! Det funkar bra här, men det är mycket upp till en själv här. Gör man inget så händer det inget. Men gör man något så är folk intresserade. Och så finns det lugn och ro här och folk är inte så ängsliga. Jag trivs jättebra, men lite bättre flygförbindelser hade inte skadat. Det blir lite av en avkrok när det saknas direktförbindelser till viktiga storstäder.

    Tack så mycket, ha det så bra