HC i samtal med Carolina Laudon på ett Eftersnack om mellanrum. Foto:Thomas Berg

 HC i samtal med Carolina Laudon på ett Eftersnack om mellanrum. Foto:Thomas Berg

Övrigt

In memoriam HCE

Publicerat 2012.12.18

    Den grafiske formgivaren HC Ericson har gått bort. Han har inspirerat otaliga formgivare i vardande genom sin undervisning på bla. Beckmans, Konstfack och Berghs, HDK och Mittuniversitetet. På de två senaste var han också professor. Han vann många priser, t ex Utmärkt Svensk Form och Guldägget, och var även invald i Platinaakademin.

    HC grundade byråer som Ericson & Co, Brindfors Design Management och Ericson & Embrink. Han hade flera separatutställningar på bland annat Röhsska Museet i Göteborg, Kungliga biblioteket i Stockholm samt på Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn. Och han gav ut ett flertal böcker om typografi och grafisk design.

    HC blev 67 år. Hans relation till bokstäver präglades för alltid av den stränga lära han fick tidigt i livet genom skrivövningar av katolska nunnor. Han älskade och återkom ofta till Stomatolskylten i neon på Slussen i Stockholm.

    En av hans tidigare studenter på HDK Maria Kask berättar:

    - Det jag gillade var att han var så oförställt odräglig blandat med peppande, han spelade inte säkert för att vinna popularitet. Estetiskt var han inte min idol, jag faller för yvigare, men jag tycker mycket om hans råhet som person och professor. Närvaron var total och det är ingen annan som vågar bete sig så. Smart, rak och poetisk. Det var alltid någon som brast i gråt, och alltid någon som blev överlycklig. Man var beredd på allt, och det var därför man producerade mer koncentrerat till hans lektioner + var i tid för en gångs skull. Jag skulle gärna haft många fler kurser med honom - även om jag emellanåt ville klippa till honom. Må han vila i frid, under en blinkande neonskylt.

    HC Ericson gästade ADA både genom Eftersnack och Pecha Kucha. Med oss fick vi bland annat dessa ord att tänka på:

    Mellanrum

    tomrummet mellan bokstäverna,

    kittet mellan bokstav efter bokstav,

    luftrummet mellan ord efter ord

    som bildar mening

    som har något att berätta,

    mellanrum

    som får budskap att framträda,

    dessa mellanrum

    - till synes intet,

    tomrum

    som inte syns

    men likväl synliggör texten

    och som många gånger säger mer.

    Se bara här

    där påfallande mycket av budskapet

    står mellan raderna

    och som gång efter gång

    gör det osynliga tomrummet

    mellan bokstäver, ord och meningar

    synliga.

    HCE