Bild: facebook.com//SpelaShorelineGBG/

 Bild: facebook.com//SpelaShorelineGBG/

Intervju

Hemliga monumentsmakare

Publicerat 2014.09.22

  • ADA
  • Design
  • Göteborg
  • Konst
  • Konsthantverk

I skrivande stund är det 7100 personer som like:at Facebookgruppen "Låt Shoreline-stenen VARA KVAR!". Stenen, monumentet och minnesmärket för bandet Broder Daniel och deras låt "Shoreline" är placerat i Slottskogen och ställdes ut av två hemliga konstnärer till starten av årets Way out west. Vi lyckades söka upp konstnärerna för att fråga mer om tankarna bakom deras hyllning.

Hek, vad gör du/ni hemliga monumentsmakare?
Hej! En av oss är primärt stenhuggare och modellbyggare och en av oss är konceptkonstnär med väldigt blandad verktygslåda. Det senaste vi gjort som blivit en snackis är att vi gett Göteborgs folk ett minnesmärke över Spela Shoreline-konceptet, som även blir ett monument över Broder Daniel och Göteborgs underbara kulturliv.

Lätt är att tänka att ett monument är något av officiell karaktär. Men ni är tvärtom hemliga, hur hänger det ihop?
På bästa sätt! Det känns jättebra att vara anonyma i det här fallet, för då vet vi att minnesmärket bedöms på sina egna meriter. Att det handlar om konsten och inte konstnärerna. Nässjö kommun köpte inför millennieskiftet in en vedervärdig staty. Det är en ful sten på en annan sten. Prislappen för konstverket var en miljon kronor. För något som stadens befolkning sedan dess bespottat och skämts för. Anledningen att kommunen köpte det, och till det priset, är att det är Carl Fredrik Reuterswärd som gjort styggelsen. Engagemanget kring Shoreline-stenen är i det närmsta motsatt. Folk går fram och kramar om den. Fotograferar sina barn och föräldrar vid den. Lägger blommor vid den. Någon startade en facebookgrupp för att få kommunen att låta den stå kvar. På två-tre dagar har gruppen Låt Shoreline-stenen VARA KVAR fått nära på 6000 medlemmar. 

Det är ganska avancerat skulpturerande, stenhuggeri, plaketter. Måste ha tagit tid?
Vi har ju ändå haft sen 2001 på oss, då låten spelades första gången på Sen kväll med Luuk. Eftersom vi är i den åldern som växte upp med Shoreline är vi även väldigt bra på att förhala saker som behöver göras, så trots att vi hade 13 år på oss gjorde vi ändå allting på bara några dagar precis i tid till att ha den på plats till Way Out West och 6årsjubileumet för BDs sista spelning.

Är det här det nya graffiti?
Verkligen inte. Dels är det inte graffiti då det är en lika definierad konstart som kubism, men framförallt för att det här är en så oerhört mycket äldre konstform. Det vi antar att du faktiskt menar när du säger sådär är att du undrar om det här är den nya busiga konsten som folk kommer göra utan lov. Nej, det skulle förvåna oss mycket. Det finns några stycken snarlika konstverk runt om i Sverige och Göteborg, men då det är så oerhört svårfraktat, svårbearbetat och allmänt svårt så krävs det en nivå av engagemang och ansträngning som rackare oftast bara lägger på att flirta med flickor.

Ni har ju fått input nu från Park och natur att det kanske får vara kvar om ni ger er till känna. Kommer ni göra det?
Vi har lyssnat på och läst lite om deras vinkel på saken och har tolkat det som att de vill veta mer om varför den finns, hur den sitter fast, vad vi tänker kring den framöver och så vidare för att förstå mer och känna att säkerhets- och skötselfrågorna är behandlade. Vi har kontaktat dom och förklarat väldigt utförligt hur vi ser på saken kring folkets medbestämmande kring den offentliga utsmyckningen, hur stenen är förankrad, vad för material som använts och så vidare. Vi tycker att det är mycket ansvarsfullt och bra  av kommunen att sträcka ut en hand såhär när de ser att folket vill ha kvar minnesmärket, och hoppas och tror på en bra dialog som leder fram till att Göteborgarnas älskade minnesmärke får stå kvar.

Vad är nästa projekt? Finns det någon annat band eller artist som ni tycker förtjänar ett monument?
Nästa projekt kan vi inte avslöja mer om än att det är inspirerat av den småländska tecknaren John Bauer och att vi hoppas ha det färdigt innan jul. Det kommer inte att vara någonting vi placerar ut i en park och kommer inte vara inne i centrala Göteborg. Det finns massvis med band och artister som förtjänar monument. I varenda replokal i hela landet finns det eldsjälar som förtjänar att hyllas för att dom matar sin glöd och kämpar vecka efter vecka. Det blir dock urvattnat om alla får samma medalj.

(Fråga tillagd av konstnärerna själv) Har ni några råd till konstnärer där ute i landet?
Ja. Spela Shoreline.

---

UPDATE! Shoreline-stenen får vara kvar!