Bild: Maria Lagergréen

 Bild: Maria Lagergréen

Intervju

Hej vad gör du Saber Alipanah?

Publicerat 2016.08.16

  • Event
  • Göteborg
  • Inspiration
  • Integration
  • Konst

Mosaikfabriken har vi stött på lite här och var. Bara namnet i sig väcker intresse med dess blandning av olika världar! Och sedan får man se några av deras explosivt färggranna alster och förstår att detta är så mycket mer än bara ett roligt och snyggt namn. Förra året stod deras bänkar i mosaik på Kulturkalaset och de har sedan dess stått på Kungstorget. Och i år är de med igen, med nya sitttplatser, workshops och med en film. Vi ville veta mer om hela alltet och kontaktade Saber Alipanah, konstnär och konstnärlig ledare för Mosaikfabriken.

Hej Saber, vad gör du?
Just nu finns det inte så mycket tid att gå till min ateljé så min egen konst får stå åt sidan lite nu för jag har fullt upp med att bland annat förbereda inför kulturkalaset nästa vecka. Vi jobbar ju inte bara med kulturkalaset utan också några bostadsbolag i förorterna plus ett par muséer.  Vi har även samarbete i Alingsås, Kungälv och Uddevalla.
I Göteborg med omnejd finns just nu mer än 500 kvadratmeter mosaik.

Vad kommer Mosaikfabriken göra på Kulturkalaset mer exakt?
Vi kommer ha ett tält i centrum där man kan delta i workshops med oss.  Dessutom ställs det ut ytterligare 18 bänkar som just nu finputsas. Mosaiken är skapad av barn, ungdomar, flyktingar mm runt om i staden på  festivaler och skolor. Helt fantastiskt att se idéer och konst komma fram på detta sätt!

Berätta om bakgrunden till Mosaikfabriken, hur kom det sig att ni startade upp projektet?
Det började 2013 med att Utveckling Nordost och Park & Natur ville ha min och en tidigare kollegas, Bibbi Forsman,  hjälp att skapa mosaik i Hammarparken. Tillsammans med 5 ungdomar som fått sommarjobb skapade vi olika verk som finns att se runt om i Hammarkullen.

Projektet som slutade senare det året var mycket lyckat enligt alla parter så sen fortsatte jag med att ha små projekt i samarbete med bland annat Hyresgästföreningen, Mixgården och NBV. Efterfrågan  var redan så bra att vi ville fortsätta men under ett gemensamt namn, så att vi kunde nå ut till fler. Och så föddes nu Mosaikfabriken i regi av NBV som står för den ekonomiska biten. Jag hade sen kontakt med Nytorpsskolan som två gånger i veckan skickade en grupp elever till mig för att göra mer mosaik. På kvällarna kom ungdomar från Mixgården och så fortsatte det och ordet spred sig.

En fantastisk sida av detta är att vi bistår till integration mellan ungdomar eftersom det har varit workshops där hälften av eleverna är ifrån "rikare områden" och andra hälften ifrån invandrartäta områden. Så fina och lyckade möten vi fått se!

Hur kan man få vara med och jobba med Mosaikfabriken framöver?
Vi är öppna för förslag och förfrågningar av alla de slag, så får vi diskutera därefter.

Vilka kan köpa produkter av er fabrik?
Eftersom vi ännu är relativt små så fokuserar vi på offentliga platser; parker, skolor muséet mm som folket kan ta del av. Kanske blir det mer i framtiden.

När du gör din egna konst – blir det mosaik då med?
Jag har gjort en del mosaik också men mest är det min konst, mina tavlor, som tar min tid. Målar i olja men framför allt är jag akvarellist. Har en ateljé där jag även undervisat en del. Finns en del att se på min hemsida: www.rezgar.se eller på Facebook där du hittar mig som Rezgar Alipanah.

Tack, och Lycka till på Kulturkalaset!
Tack! Besök oss gärna!