Bild: Mattias Norström

 Bild: Mattias Norström

Intervju

Hej vad gör du Mattias Norström?

Publicerat 2017.09.01

  • Intervju
  • Konst

Nu står Mattias Norströms verk Du gamla du fria, (den svenska flaggan som slokar), i Stockholm, på Sergels torg och får mycket uppmärksamhet. Det finns politiker som tycker den är olämplig och osmaklig och någon person försökte nattetid såga ned den. Andra hyllar den som genialiskt. Förra året stod den i Göteborg, i Vasaparken. Även då blev det diskussioner (om än inte på samma riksnivå). Vi kollade upp Mattias Norströms tankar kring det hela.

Hej Mattias, vad gör du?
Hej! jag är i Gagnef och spelar golf

Verket har precis installerats och du är på väg hem. Mycket hetluft blev det när verket kom upp. Vad är dina tankar nu några dagar efteråt?
Omtumlande, men förstås jätteroligt.

Det är spännande med alla reaktionerna på din flaggstång. Vilka är argast? Vilka är nöjdast?
Vet ej.

En tingest som skapar och kanaliserar så mycket känslor, är det konstnärens uppgift (eller mål) att hitta dom triggerpunkterna?
Det är intressant med stången, att med så liten förskjutning engagerar så många... Tycker själv att konsten är ganska tråkig nu när allt ska vara politiskt, där gestaltning och lekfullhet/ humor är helt borta. Men för att svara på din fråga så är det upp till varje konstnär...

Att verka som konstnär i Göteborg, med allt vad det innebär, och sedan hamna i riksdebatten, vad tänker du om det scenbytet?
Äntligen!

Vad är önskeplatsen för verket framöver?
Vanås eller Zlatans trädgård