Bild: (dotter) Liv Omsén

Hej vad gör du Karin Omsén?

Till hösten startar en efterlängtad spelutbildning till Game Programmer på Yrgo, högre yrkesutbildning i Göteborg, enligt rykten på direkt önskan av spelbranschen i regionen. Det finns såklart redan andra utbildningar i ämnet lokalt, t ex i Skövde och i Trollhättan, men ju fler spel vi spelar och ju mer gamification/digitalisering etc träder in i våra liv desto fler personer behöver kunna redskapen. Och de vill vi ju gärna ha även i Göteborg. Vi kollade upp hela grejen med rektor Karin Omsén.

Hej Karin, vad gör du?
Just nu går allt på högvarv eftersom Yrgo precis landat i beskedet att vi fått hela 21 Yh-utbildningar beviljade inom alla våra områden. Som rektor för utbildningar inom media och besöksnäring är det extra roligt att vi dessutom brutit ny mark då vi fick tre helt nya utbildningar; inom teater-, event- och scenteknik, samt inom UX och spel. Känns riktigt kittlande! Så precis nu söker jag nya lärare och utbildningsledare då allt ska rollbesättas och kursplaner ska skrivas klart. Sedan arbetar jag även med vårens rekryteringskampanj ”Flytta på dig! Det är har du ska vara.” för att locka många sökande inför höstens starter.

Vad kul med den nya utbildningen! Vilka kan söka och hur gör de?
Ja, jätteroligt. Vi har länge varit nyfikna och sugna på spel, så det är riktigt roligt att nu ha Game Programmer i vår palett. Alla med grundläggande behörighet (d v s avgångsbetyg från gymnasieskolan) och viss förkunskap i programmering kan söka. Och att söka är enkelt, det gör du via en webbansökan direkt på vår hemsida yrgo.se. Där finns det också mer detaljerad information om behörighet, urval och själva ansökningsförfarandet.

Hur ser balansen tech/kreativitet ut i utbildningen?
Oj, svår fråga eftersom allt alltmer går ihop. Teknik och kreativitet förstärker och göder varandra. Allt blir mer gränsöverskridande och i gränslandet skapas det nya. Men måste jag vikta, så är det självklart mer teknik i Game Programmer.

Vad gör Yrgos utbildningar speciella i jämfört med andra skolor?
Vi älskar utbildning! Jag tror verkligen att personalens innerliga engagemang och deras personliga bemötande är unik. Sedan har vi lång erfarenhet inom högre yrkesutbildning (över 50 år faktiskt!) och lägg därtill vår bredd, utbildningar inom alla sektorer och branschområden. Här vågar jag påstå att vi sticker ut. För att inte tala om vårt enorma kontaktnät efter så många år av utbildning och alla före detta studerande som nu själva utgör branschen.

Hur gick det till när ni startade utbildningen, var det branschen i stan som ville ha en utbildning?
Alla våra utbildningar bygger på branschens initiativ och är alltid förankrade i branschens behov av kompetens. Samt dess medverkan. Gällande den här utbildningen var det främst några mindre spelaktörer i stan som uppvaktade oss och ville skriva två utbildningar Game Programmer (som vi fick) och Game Artist (som fick avslag). Vi kopplade självklart på en av våra lärare i skrivarbetet också. Under resans gång har många aktörer lokalt, regionalt och nationellt tillkommit och framförallt bekräftat arbetsmarknadens behov. En Yh-utbildning blir inte beviljad start från Myndigheten för yrkeshögskolan om det inte finns bekräftad efterfrågan av just de yrkesrollerna. Därför får 9 av 10 som går en yrkeshögskoleutbildning jobb efter avslutade studier.

Lycka till med det nya gänget till hösten!

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng