Bild: Sandra Lindgren

Hej vad gör du Josefin Åsberg?

Inatt fick vi reda på att Ruben Östlunds film The Square vunnit Guldpalmen i Cannes, något en svensk film inte gjort på över sextio år. Ett once-in-a-lifetime ögonblick alltså. Vi lyckade fånga filmens dubbelt prisvinnande produktionsdesigner/scenograf Josefin Åsberg för att ställa några frågor.

Hej Josefin, vad gör du?
Just nu arbetar jag intensivt med Anna Odells kommande långfilm som ska börja spelas in på torsdag.

Stort grattis till er vinst! Vi är alla väldigt stolta över er och ert arbete.
Tack så otroligt mycket! Känns väldigt roligt!

Du fick även ett annat pris, The Vulcan Award of the Technical Artist, för ditt arbete med filmen (som första svensk någonsin). Har ditt arbete som scenograf varit annorlunda i denna film?

Mitt arbete har generellt inte varit annorlunda mot vad det brukar. Varje regissör har sitt specifika sätt att arbeta på vilket for min del innebär att det är ett omväxlande yrke.

Vad som skiljer Rubens sätt att jobba är att man har god förberedelsetid plus dubbel så lång inspelningsperiod mot vad man brukar ha, vilket gör att man har god tid att fördjupa sig i filmens karaktärer och utformningen av miljöerna.

Vad var roligast med att göra filmen?
Vi byggde upp ett flertal olika miljöer i studion och det var väldigt roligt!

Hur kommer detta påverka ditt, och teamets, arbetssätt framöver tror du?
Svårt att säga men jag tror i varje fall mitt arbetssätt inte kommer påverkas så jättemycket.Däremot vore det bra ifall scenografi generellt skulle få lite bättre förutsättningar för att underlätta att skapa visuellt starka filmer. Så att scenografi uppmärksammas på det här sättet känns mycket roligt.

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng