Bild: Skanska/Sweco

Hej vad gör du Hussein Chith?

Hussein Chith är arkitektstudenten på Chalmers som nyligen vann Sweco + Skanskas studentpris för Årets samhällsutvecklare på Universum Awards, med motiveringen: "Årets samhällsutvecklare lyfter fram fika som bästa verktyget för samarbete. Med ett stort engagemang för integrationsfrågor och en optimistisk inställning är han att räkna med i vår samhällsutveckling." Vi på ADA blev såklart nyfikna och ställde några frågor.

Hej Hussein, vad gör du?
Hej! Just nu försöker jag landa i min vardag igen efter att först ha presenterat mitt examensarbete på Chalmers, och sedan mottagit pris i tävlingen ”Årets student” uppe i Stockholm, under en och samma vecka. Jag har för avsikt att börja söka jobb, men via mitt nätverk har olika alternativ börjat trilla in redan innan jag kommit igång med att söka. Lite förvirrande. Det kan ses som ett lyxproblem men det är fortfarande ett problem, då valen jag gör idag kan avgöra vad jag håller på med om 5 år. Jag behöver samla mina tankar. Dessutom är jag inte helt färdig med skolan ännu, mitt examensarbete behöver kompletteras och presenteras ytterligare en gång för att ses som slutfört. Lägg därtill ett par privata projekt liggandes hemma på skrivbordet och du inser snart att jag har en del bollar i luften. Det är intensiva tider men också ganska typiskt mig och min livsstil.

Grattis till priset! Vill du berätta lite om bakgrunden till varför du fick det?
Tack! Ambitionen med tävlingen var att finna drivna studenter från landets olika utbildningar inom samhällsbyggnad. Vi gavs sedan möjlighet att i olika omgångar redovisa tankar och idéer kring diverse samhällsfrågor med hållbarhet i fokus. Enligt utlåtanden uppskattades mina prestationer i våra tilldelade case, min samarbetsförmåga men inte minst mitt ideella engagemang i olika samhällsinitiativ utanför tävlingen. Himla kul att bli prisad för saker man ändå gör på volontär basis!

I motiveringen nämns att du lyft fram fika som ett viktigt verktyg i strävan efter ett mer hållbart samhälle. Vill du förtydliga?
Vi fick en del frågor i början av tävlingen. En handlade om huruvida vi kunde ge förslag på en innovation som skulle hjälpa oss nå ett mer hållbart samhälle. Min mening är att hållbarhet är ett väldigt brett ämne. Det behandlar miljö, sociologi, ekonomi, jämställdhet, osv... För så många olika fält kan man inte prata om en enskild innovation. Jag tror att vi snarare får snacka om metoder som får oss alla att dra åt samma håll. Vi behöver jobba mer gränsöverskridande och för det behöver vi träffas, diskutera och ha mer möten. Det bästa och mest svenska ”verktyget” för att få till bra möten anser jag vara fika. Därför svarade jag fika.

Hur kommer det sig att du arbetar så brett, att du har ett sådant samhällsengagemang?
Jag är som person allmänt dålig på att vara bekväm. Jag är nyfiken, motiverad och söker konstant efter ny kunskap som kan hjälpa mig att se saker ur ett bredare perspektiv. På senare tid har jag förstått att dessa egenskaper kan utnyttjas för att försöka göra skillnad. Därför hakar jag idag spontant på mängder av projekt och evenemang som kostar mig både tid och energi, men alltid resulterar i något gott. Både till mig personligen men även till min omgivning. Av vissa vänner har jag nu blivit stämplad som en ”Yes-man”, en som har svårt att tacka nej. Jag tror dock starkt på detta sätt att växa och inspirerar gärna andra till att börja tänka likadant.

Just nu håller du på med ditt examensarbete vid Chalmers Arkitektur, när och var kan vi få se det?
Mitt examensarbete är endast några kompletteringar ifrån att vara slutfört. Om allt går enligt plan då håller jag en offentlig presentation i slutet av denna termin. Sedan hänger arbetet uppe någon vecka och då är alla välkomna att komma förbi och se vad vi har för oss på arkitektutbildningen.

Hur leder din utbildning och ditt ideella engagemang dig vidare framöver tror du?
Det mest spännande med min utbildning är dess bredd. En duktig arkitekt sitter på en bred bas med ganska god översikt och förståelse för samhällets olika funktioner. Jag hoppas i mitt framtida arbete kunna utnyttja mina ambitioner att göra skillnad och kanske kan jag inspirera folk till att våga väja undan det konservativa tänkandet. Vi står idag inför nya utmaningar och sådana kan vi inte lösa med gamla idéer.

Finns det arbetsplatser där du kan få ta tillvara på allt ditt engagemang?
Lyckligtvis verkar många företag ha insett sina möjligheter att påverka och branschen rör sig redan sakta mot en mer hållbar inställning. Bara det faktum att Sweco och Skanska tagit initiativ till denna tävling är ett sådant exempel. Det betyder inte att vi nu kan luta oss tillbaka. Istället ska vi fatta grepp om stafettpinnen och agera föredömligt, för omvärlden men inte minst för kommande generationer. Det gör vi endast genom hårt och gediget arbete. Tillsammans.

Tack för svaren, och lycka till med examen nu!
Tack själva!

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng