Bild: privat

 Bild: privat

Intervju

Hej vad gör du Gabriella Lundblad?

Publicerat 2017.01.14

  • Göteborg
  • Mode
  • Nätverk

I senaste numret av Habit, modebranschtidningen, listas Göteborgsbaserade Anive for the minors som "Childrens fashion label to watch 2017" tillsammans med 9 andra. Vi ville veta mer om arbetet bakom denna rankning och frågade grundaren och designern Gabriella Lundblad lite mer.

Hej Gabriella vad gör du?
Just nu sitter jag och strukturerar upp mina idéer inför nästa vårkollektion (Spring/Summer-18).

Grattis till rankningen i Habit! Vad betyder den för dig?
Tack! Det betyder glädje och en klapp på axeln. Jag jobbar ensam med företaget och får ta alla beslut själv, vilket kan göra att jag ibland blir osäker på om det jag gör är relevant för andra än mig själv. Därför känns det skönt att någon uppmärksammar ens arbete.

Vad är tankarna bakom Anive for the minors?
Kläderna ska vara sköna, praktiska och barnen ska kunna springa, hoppa och leka obehindrat. Byxorna är t ex ofta baggy upptill och smala nedtill. Ofta finns det någon rolig detalj som t ex att en collegetröja har ärmarna ut och in. Ur en ficka kan en kaktus växa upp eller så är det en liten mus som kikar fram över kanten. En annan viktig del är att produktionen ska vara så ekologisk som möjligt och att de som gör kläderna har bra lön och schyssta villkor.

Du har precis öppnat en butik (en del av en butik) på Olivedalsgatan 18 i Göteborg. Är det viktigt för Anive att ha en fysisk plats?
Det som är kul med att ha butik är att träffa folk som kommer förbi och att skylta. Men framförallt att man kan göra roliga aktiviteter. Jag kommer att ha helger med barnfotografering och en sagotant som kommer och berättar sagor. Jag gillar när det händer saker annars blir jag uttråkad!

Ni är ett gäng Göteborgsbaserade barnklädesmärken som ofta samarbetar och syns tillsammans. Det är nog inte helt vanligt med den sortens samarbete inom en nisch och man blir nyfiken! Berätta gärna mer om hur du/ni tänker kring det samarbetet.
-Jenny Modéer från Modéerska Huset och jag gick på Beckmans modelinje tillsammans och jobbade på JC ihop ett tag, sedan började båda med egna märken samtidigt och då känns det naturligt att träffas och samarbeta eftersom det är ganska ensamt. Man stöter på mycket problem och det är svårt att hitta producenter som kan tillverka i liten skala, så det är oerhört skönt att kunna prata av sig ibland med någon som vet exakt vad man går igenom. Koolabah som är med i vårt lilla gäng träade vi på en mässa i Köpenhamn. Även Marloe Jr har tillkommit i vårt lilla gäng.

Vi träffas ofta allihop och har utförsäljningar tillsammans och dessutom åker vi ihop på mässor. Tillsammans drar vi mer folk och det blir helt enkelt roligare.

Nu sätter mässorna snart igång. Vilka åker du till i år?
I vinter hoppar jag över mässa och låter min agent visa kollektionen i olika showrooms i Skandinavien. Jag kommer istället att ta med mig kollektionen till Paris, London och Berlin och visa mer privat. Jag har varit på olika mässor två gånger om året i fem år och tycker att man drunknar i mängden, det är enormt många som ställer ut och den europeiska marknaden har blivit mer orolig efter Brexit. Många butiker vågar bara satsa på stora märken som har höga minimum vilket gör att de mindre butikerna inte har kvar så mycket pengar till mindre märken. Jag kommer att satsa mer på personlig kontakt med några utvalda butiker istället.