Intervju

Hanna Westberg

Publicerat 2008.06.03

    Hanna har precis avslutat HDKs designprogram. Hon drev Galleri Westberg/Spåman tillsamman med Linda Spåman tidigare. Vi tänkte få reda på lite mer om henne.

    Hej, vad gör du?

    Jag håller just på att avsluta mitt examensarbete "Världens bästa mamma" där jag har arbetat med oliksituationer och objekt i affischformat för att visualisera konflikten mellan yttre och inre krav och förväntningar i yrkesrollen och rollen som mamma. Det finns ju en massa litteratur om det här och det skrivs om jämställdhet i yrkeslivet och föräldrarollen på löpande band men jag ville ta reda på hur det kunde se ut om om olika objekt fick anta den mentala konflikten och agera ut den på ett sätt där den blev fysiskt synlig. Projektet är också estetiskt tilltalande så att de inte går att undvika lika lätt som det är att bläddra förbi jämställdhetskrönikorna i dagstidningarna.

    Du har precis tagit examen, vad har du för planer för framtiden?

    Mitt nästa steg är att lära mig något nytt jag tycker verkar ouppnåeligt. Politiker tror jag, någon form av hög post, kanske designminister. men närmast ska jag formge en roman och det har ju också varit en slags ouppnåelig dröm tidigare, det känns både roligt och skrämmande på samman gång att äntligen få göra det. I övrigt kommer jag att fortsätta frilansa ett tag tills jag hittar en arbetsplats som behöver just det jag kan.

    Vad är viktigt när man studerar?

    En strikt tidsplan med partyluckor. Framförallt blanda extremt hårt arbete med totala utsvävningar därimellan för en maximerad helhetsupplevelse. Man ska ju inte bara utvecklas på ett plan. Det är också viktigt att behålla sina drömmar och ta tillfället i akt att lära sig av andra duktiga människor. Att skjuta på verkligheten lite, inte bara tänka businessprojekt innan man ens vet vad man håller på med. Business dyker upp av sig själv när studielånet är slut och det är inte lika frigörande eller en lika stark drivkraft som att jaga illusioner. Det är också bra att göra praktik för att särskilja sin egen person från sin yrkesidentitet om möjligheten finns. Skaffa en mentor. 

    Vad tycker du att Göteborg behöver allra mest?

    En stadsarkitekt fort innan man kräks visuellt genom ögonen. Fler designbyråer, gallerier och barer så att man kan bo kvar. Framförallt fler kvinnor överallt.

    Vad får man inte missa de kommande två veckorna?

    Man får inte missa HDKs examensutställning på Röhsska en 24 maj så klart! Man får inte heller missa några andra examensutställningar, det är alltid ett fantastiskt tillfälle att få pendla mellan storhetsvansinne och förakt för det egna arbetes tillkortakommanden. Man får inte heller missa att grilla och äta glass, mycket viktigt i början i juni.

    Ok, tack så mycket. Lycka till!