Ylva Gustafsson

 Ylva Gustafsson

Nyhetsbrev

Hallå där Ylva Gustafsson!

Publicerat 2011.03.30

    Du är ansvarig för Västra Götalandsregionens designsatsning i anslutning till möbelmässan i Milano. Ni visar västsvensk design tillsammans med Svensk Form. Varför?

    - Ett av våra många uppdrag handlar om att stötta tillväxtbranscherna i regionen och vi är övertygade om att de kreativa näringarna och designföretagen är en av de branscher som har den största tillväxtpotentialen. Dessutom driver vi sedan ett år tillbaka ett särskilt program för kreativa näringar, så då passar det extra bra med en satsning i Milano. Vi är mycket nöjda med att visa upp oss tillsammans med Svensk Form som vi vet har ett stort och internationellt kontaktnät.

    Vad och vilka visar ni upp?

    - Som utgångspunkt har vi valt material som är tongivande i vår region. Textil har sedan länge en koppling till Borås, trä till området runt Tibro och keramik till området runt Lidköping. I Milano visar vi satsningar och företag som har en koppling till forskningen och utvecklingen runt materialen; textilföretag, möbelföretag och keramiskt konsthantverk.

    På mässan rör sig många uppköpare och produktutvecklare, och vår förhoppning är att de skall uppfatta oss och våra aktörer som innovativa och nytänkande. Vi visar upp både mötesplatser, som Inredia i Tibro och en rad tekniska textilföretag, som enskilda formgivare inom konsthantverk, möbler och mode. (Se utställarlista i slutet av denna artikel).

    Hur har urvalsprocessen gått till?

    - Vi har haft hjälp av medlemsorganisationerna Svensk Form Väst och Konsthantverkscentrum som förenar ett stort antal västsvenska aktörer. Dessutom har vi utgått från de regionala satsningar på forskning och utveckling inom textil- och möbelföretag som redan görs i Västra Götaland. Vi vill framför allt lyfta fram de unga kreatörerna.

    På vilket sätt hoppas ni att regionen och dess kreatörer får nytta av detta?

    - Vi vill självklart visa på den innovation som finns i våra företag - att vi är världsledande inom teknisk textil och att vi har vassa formgivare som låter tala om sig. Sedan är det självklart ingen nackdel om man dessutom uppfattar Västra Götaland som en plats dit man vill åka för att ta del av allt detta. För de enskilda kreatörerna innebär det dessutom en möjlighet att visa upp sig för en stor, insatt och europeisk publik.

    Tack och lycka till!

     

    Utställningen visar produkter och design av; Almedahls, Anna Elzer Oscarsson. Annika Svensson, Brikolör, Carina Cresta, Design for us, Fredrik Färg, FOV Fabrics, Fulo, Guldåkers snickeri, Inredia, Josefin Strid, Josefin Wiel Fredén, Karl Oskar Ankarberg, Little Red Stuga, Maria Sandberg, Modern Times, Nudie Jeans, Oxeon, Sami Kallio och Staffan Holm.