Lokalt

Hallå där Birgitta Nilsson

Publicerat 2014.03.31

  • Hållbarhet
  • VGR

Hallå där Birgitta Nilsson, processledare på Västra Götalandsregionens miljösekretariat. Du har lett ett projekt som heter Studio Re:Design, som involverat flera designers.

Vad är det ni har gjort?
- Vi har tagit fram prototyper och produkter av material som annars oftast skulle ha eldats upp. Vi har jobbat med produktionsspill och insamlat material (osäljbara secondhand plagg) från Röda Korset. I den första etappen jobbade tre anställda formgivare främst med produktionsspill, den etappen fungerade som en experimentverkstad och en lärofas.

I den andra etappen har vi jobbat med sex designföretag. Deras uppgift har varit att ta fram en säljkollektion och de har arbetat med osorterat material som de fått i stora säckar från Röda Korset. De äger sina produkter själva och går nu vidare med dem i en kollektion under namnet AROUND.

Varför startar miljösekretariatet ett sådant här projekt?
- Det har tre syften. Det första är förstås att minska miljöpåverkan från textil. Eftersom vi vet att det finns så mycket textilt spillmaterial så måste vi försöka använda det på något sätt. Det andra syftet är att undersöka hur en designprocess ser ut som bygger på använt material? Det måste vi bli bättre på att lära oss. Det tredje syftet har varit att försöka skapa ökad sysselsättning i Västra Götaland på det här temat, att ta vara på spillmaterial. Och på så sätt bidra till hållbar utveckling i regionen.

Vilka designers fick vara med i projektet?
- Vi gick ut med en annons när projektet startade 2012 och vi fick väldigt många svar. Över 70 mycket kvalificerade formgivare ville vara med, och det var väldigt många som tydligt signalerade att ”jag vill verkligen göra någonting annat” en önskan att jobba med något som var mer meningsfullt. Det var många från modebranschen t ex som berättade hur trötta de var på att sitta och spotta ut produkter. Det var väldigt glädjande. Ur dessa sökanden gjorde vi ett urval till båda två etapperna.

Vilka är de viktigaste erfarenheterna ni dragit?
- Ja, material det finns det en uppsjö av! Men det finns ingen bra logistik för hur man ska sortera, tvätta, etc, för att materialet ska kunna bli ett ”nytt produktionsmaterial”. Idag har vi haft sociala företag och designers själva som suttit och skurit remsor etc. Det håller inte, om det ska kunna bli en vettig produktion. Det behövs logistik kring detta och en ”mäklare” som ser var materialet finns, var designern finns och var kunden finns?

Allting sker idag på ett väldigt hantverksmässigt sätt. Redan från start sa vi, att vi vill lyfta det här till en professionell nivå. Då menar vi, att vi vill få till samarbeten med industrin. Hur kan man rationalisera? Få volym i detta?

Logistik och rutiner kring det här området måste byggas upp, det är nog den viktigaste erfarenheten vi dragit. Ska vi lyckas göra något bra av detta, så kräver det också väldigt god designkompetens. Men det räcker inte, för du måste också ha väldigt bra hantverkskompetens! Det är kombinationen av dessa kompetenser som krävs för att förstå vad man kan göra med återanvänt material. Det blir små serier med mer unika produkter, men det vet vi också att konsumenten efterfrågar idag.

Vilket är nästa steg?
- Det är att få fram produktionsstrukturer för återanvänt material, så att man kan arbeta med materialet på ett mer rationellt sätt. Fortfarande eldas de mesta spillmaterialet från textilindustrin upp.

När är projektet avslutat?
- Nu går vi in i en fas av summering och att kommunicera ut de erfarenheter som vi gjort. Till sommaren räknar vi med att vara klara.

Hur ser framtiden närmast ut?
- Västra Götalandsregionen har precis antagit ett nytt handlingsprogram när det gäller miljön. Och med det följer nya utlysningar till oktober. Vi letar efter intressanta projekt att finansiera. Designers, organisationer, företagssamarbeten och andra, är välkomna med förslag. 2014 är det fokus på textil och möbler. Vi söker projektidéer runt produktions- och affärsutveckling av cirkulära flöden (=producenten tar ansvar för sin produkt även när den är såld). Men också idéer runt hur man kan minska miljö- och hälsofarliga ämnen i barnprodukter. Och idéer om hur medborgare i Västra Götalandsregionen, kan bli mer miljömedvetna konsumenter.

Tack, och lycka till!

Läs mer om Studio Re:design