Bild: Svimmy.ca/Flickr Creative Commons

Gör något svårt, emellanåt!

Sitter du och funderar på ett reklamkoncept för en chokladbit eller ritar på ytterligare en stol eller något annat i den s.k. kreativa näringen. Då vill jag önska något av dig. Gör något svårt! Något kreativt riktigt svårt.

Titta in i politiken. De riktigt svåra utmaningarna finns idag i politiken.  Vi behöver ett nytt ekonomiskt system som ger välstånd till alla när all tillverkning är automatiserad.

Vi behöver en gång för alla förklara att varje människa ska bli bedömd som den enskilda individ hon är. Politiker som hetsar vi mot dom måste marginaliseras.

Vi behöver alla meningsfulla liv så att våld och kriminalitet inte är ett alternativ. Listan är lång med riktigt svåra politiska problem och jag tror att du har mycket att bidra med bara du hamnar i ett forum där de politiska partierna lyssnar på dig.

Det är säkert kul och ibland också lönsamt att jobba med reklam och design. Att få ägna sin kreativa förmåga åt lustfyllda problem är en ynnest som kanske för balansens skull borde kompenseras (kreativkompenseras) med att man ägnade några timmar åt de riktigt svåra politiska problemen.

Tyvärr lockar inte politiken till sig problemlösare (läs kreativa) på samma sätt som exempelvis konstfack och HDK. Det är för samhället ett stort problem att politik har så låg status. Kanske har den låga statusen att göra med  politikens inre motsättning som säger att varje parti måsteha en egen åsikt för att berättiga sin existens. Nästan aldrig hör vi en politiker kommentera ett annat partis förslag med ord som: – Det är ju en kanonbra lösning. Genialt. Grattis.

(För lösningsorienterade människor oavsett partipolitisk tillhörighet måste det vara ytterst märkligt att se hur precis alla politiska utspel spolas av det andra politiska lägret).

Många av de politiska problem vi står inför kräver troligtvis helt andra lösningar är de traditionella. Behovet av  människor som kan tänka stort och fritt kring de politiska problemen är enormt.

Ett sätt att skapa en arena där människor exempelvis från de kreativa näringarna skulle kunna exponera sina lösningar på politiska problem vore att bygga ut Design S (Svensk Forms tävling). I Design S finns en kategori som heter tjänstedesign som kunde ha en underkategori som efterfrågade idéer kring typ fem utvalda stora politiska problem.

Design S körs vartannat år. Om du kreativkompenserar en timma i veckan så är jag säker på att du skulle hinna utveckla dina idéer så mycket att de starkt skulle bidra till att vi fick hållbara lösningar på svåra politiska problem.

Vad säger du?

Vad säger Svensk Forms VD Ewa Kumlin?

Och vad kommer de politiska partierna säga om förslag på politiska problem som inte har en partipolitisk avsändare?

//
Staffan Johansson
Kreativ Facilitator
Staffans Utvecklingsbyrå

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng