Bild: 1919 movies av Anyjazz55/FlickrCC

 Bild: 1919 movies av Anyjazz55/FlickrCC

Lokalt

Fräscha miljoner till film

Publicerat 2014.01.14

  • Film
  • Göteborg
  • Intervju

När ADA intervjuade Paul Blomgren DoVan från Gothenburg Film Studios, så menade han att Västsverige skulle kunna bli skandinaviskt centrum för filmproduktion, bara man satsade mer samordnat och konsekvent. Vi är på väg nu.

I oktober klubbade Göteborgs kommunstyrelse igenom ett lokalt förslag på ytterligare tio fräscha miljoner årligen till filmutveckling här i väst. Många samarbetsparter ska få saker att hända; BRG, Göteborg & Co, Lindholmen Science Park, Göteborg Film Studios, Film i Väst, Västra Götalandsregionen m fl.

Och Göteborgs kulturnämnd nyanställer en ”koordinator för filmutveckling” med anledning av satsningen. Nämnden håller också i ett stöd till unga filmare och har en särskild handläggare för detta. Målet med hela filmpaketet är, som det står i annonsen, ”att Västsverige och Göteborg vid sitt 400-årsjubileum 2021 ska vara filmens kreativa centrum och den självklara inspelningsplatsen för intressanta, viktiga och framgångsrika filmer med publik världen över”.

Innebär det här att Göteborg ska börja konkurrera med Film i Väst i Trollhättan?
- Nej, självklart inte. Tvärtom. Denna satsning ska stärka alla samarbeten. Vi tar enbart på oss ett större koordineringsansvar, säger Björn Sandmark, chef för kulturförvaltningen i Göteborg.   

Läs ännu mer om satsningen här och här.