Bild: MIchael Norlind

 Bild: MIchael Norlind

Intervju

Hej vad gör du Eva Dal Norlind?

Publicerat 2016.02.22

  • Fyrbodal
  • Intervju
  • Konst

Eva Dal Norlind från Uttryckslabbet vill skapa momentum för utvecklingen i Bottna och drar nu igång en vänförening för Gerlesborgsskolan i Bohuslän och en satsning på Scenkonst i Bohuslän. Vi ville veta mer.

Hej, vad gör du Eva?
Vi bygger en scenkonststudio, från nomad till bofast!

Du är på väg att dra igång vänföreningen på Gerlesborg. Varför, hur och vad hoppas ni ska hända?
Vi behöver sluta upp kring skolan och låta människor vara engagerade på något sätt utan att man är elev eller arbetar där.

Ni är inspirerade av det arbete som Per Lilienberg har bedrev som rektor på Gerlesborgs konstskola. Kan du inte berätta lite mer om hans arbete och hur ni för tankarna vidare?
Det föll sig så att det framförallt blev scenkonst verk vi ägnade oss åt. Per hade förutom att ha varit rektor på Gerlesborgsskolan också en dockteatertid bakom sig!

Hans stora intresse för tvärvetenskap och samhällsbyggande var mycket inspirerande. Att göra Bottna Gerlesborg till en aktiv och attraktiv plats att flytta till och aktivt verka på var något han och hans fru An verkligen brann för. Jag tror att det är den största anledningen till att jag initierade att starta en vänförening till Gerlesborgsskolan, som är ett kreativt nav i trakten.

Ni är också inspirerade av arvet från Sotenäs teaterakademi, kan du berätta lite mer?
Sotenäs teateratelje lades definitivt ned 1999 tror jag det var. Vi försökte ju ha kvar lokal och lite friare verksamhet efter att Göteborgs universitet dragit sig ur. Men till slut gick det inte, både yttre och inre konflikter satte P för äventyret. Sedan dess har jag och min man Michael Norlind provat olika vägar att jobba vidare med en bas i Gerlesborg. Han har arbetat mycket på Teaterhögskolan i Luleå och på skolor i regionen och haft kurser och dansresidens i vår kommun. I olika lokaler vi hyrt in oss i. Sista åren har samarbetet med Gerlesborgsskolan intensifieras, vilket bådar gott för framtiden och vårt sammanhang på platsen.

Du jobbar med Utryckslabbet, vad är det?
Jag och Per Lilienberg startade Uttryckslabbet 2001, Per hittade på namnet. Vi ville skapa ett sammanhang som kunde fånga upp och låta olika konstnärliga discipliner mötas och skapa tillsammans.

Bottna är ju en mycket konstnärligt präglad byggd, vad tror du det betyder för området långsiktigt.
Efter att skolan etablerat sig har det sedan vuxit upp andra verksamheter, Kkv, Skärkäll ekoby, Botnik studios, Bottnafjordens inköpsförening mm. Och så nu en scenkonststudio på gång. Börjar någon så vågar fler, och det behövs en positiv energi för att klara levernet här, i en ganska karg miljö. Bohuslän är ju inte bara semester och sol, gudbevars!