Bild från Hitta.se

 Bild från Hitta.se

Övrigt

Ett högre ändamål

Publicerat 2006.09.07

    Diskussionen om ett nytt formmuseum har inletts. Eller påbörjats igen kanske man kan säga. Rådet för arkitektur form och design fick i juni 2006 i uppdrag av regeringen att förbereda och genomföra ett seminarium med internationella utblickar kring frågor om arkitektur och utformning av sammanhållna museimiljöer samt att gör en analys och bedömning av förutsättningarna för att etablera ett nytt formmuseum.

    Den 29 augusti samlades en gedigen skara talare och deltagare till konferensen “Arkitektur och nya museer” på Moderna museet i Stockholm. Utbildning och kulturminister Leif Pagrotsky var där, fem museichefer från Holmarna (Skeppsholmen och Blasieholmen) med bland andra Moderna Museets chef Lars Nittve var där och fint besök från USA och Norge.

    Under dagen på Skeppsholmen talade man bland annat om vikten av att prioritera museums innehåll. Att museum bör vara tillgängliga och fungera som en mötesplats.

    Dagen handlade även om hur man skapar förutsättningar för bra arkitektur och hur man kan lära sig genom att lyfta blicken utåt. Ifrågasätta vad är det för sammanhang vi saknar och behöver.

    En av talarna, en stadsarkitekt från Stockholms stad, sa att “vissa områden har reserverats för ett högre ändamål” vilket många av talarna och deltagarna på konferensen säkert inspirerades av att fundera vidare på när dagen var slut. Diskussionen fortsätter på Rådet för arkitektur, form och designs hemsida.