Bild från GP.

 Bild från GP.

Övrigt

En obekväm sanning

Publicerat 2007.01.09

    Måndagen den 8 januari bjöd Göteborgs-Posten & Göteborgs International Film Festival på bio. Publiken på Draken fick se Al Gore’s film “An inconvenient truth” som bygger på en Gore’s egna presentationer om klimathotet. Gore har varit engagerad i frågan ända sedan tonåren och åker nu världen runt som “I used to be the future next president of America”” med sin laptop och föreläser.

    Filmen är pedagogiskt berättad och fungerar som en ögonöppnare. Gore visar bilder av smältande glaciärer, översvämningar, torka och tinande permafrost. En stor del av filmen ägnas åt grafiska illustrationer som visar hur jorden sett ut temperaturmässigt och koldioxidutsläppsmässigt de föregående 665 000 åren jämfört med idag, där kurvorna tenderar att ge sig iväg i det oändliga.

    Al Gore relaterar också vår planet och dess framtid till människan själv, och familjen; vi måste ta ställning till frågan “Hur vill vi att våra barn och barnbarns framtida planet skall se ut?”

    Filmvisningen efterföljdes av en debatt mellan Birgitta Boström, generaldirektör för statens geotekniska institut och Stefan Edman, miljödebattör, biolog och författare. De båda debattörerna representerade två olika filosofier, där Boström hävdar att vi måste börja anpassa oss till de förändringar som verkligen sker på grund av klimatförändringen, medan Edman fokuserar på hur man kan bromsa den klimatförändring som pågår.

    Trots att Sverige är ett litet land måste vi såklart ta vårt ansvar och visa vägen med exempelvis nya tekniklösningar som leder till en hållbar framtid. Dessa lösningar kommer i framtiden att efterfrågas av hela världen och kommer därför inte enbart generera en hållbar framtid, utan också en ekonomisk tillväxt.

    Edman avslutade med brasklappen att om 10 år kanske Sverige kommer att uppleva en turistinvasion eftersom Rivieran kan komma att ligga här och Medelhavet vara outhärdligt varmt.

    Läs mer om filmen och vad du kan bidra med på www.climatecrisis.net