Bild: ADA

 Bild: ADA

ADA gör

Deadline

Publicerat 2014.05.07

  • Mångfald
  • Utbildning

Det är många grupper som är underrepresenterade på skolorna för design, kommunikation, konst, mode, arkitektur och konsthantverk. Du känner säkert igen parametrarna som slår igenom: etnos, klass och ålder.

Vi lyfte nyligen frågan om bristen på mångfald inom kreativa näringar. Vi kom bland annat fram till att det är svårt för företagen att bredda mångfald i rekrytering om det är homogent på skolorna. Vi går vidare med ett nätverk för företag som vill engagera sig i frågan, hör av dig om du vill vara med.

Nu gör vi seminariet Deadline tillsammans med Ung Svensk Form/Svensk Form och HDK för att väcka frågan hos de som påverkar intaget på skolorna, från studievägledare, till de som är inblandade i rekryteringen på utbildningarna. Och de förberedande skolorna är minst lika viktiga. För kommer man inte in där, så är det svårt att komma in på högskolor och liknande.

Målet är att bredda intaget på skolorna för att främja mångfald i uttryck och form, och i förlängningen skapa ett mer inkluderande designklimat.

--------------------------------------------------------------------------------

Vi har samlat en panel med värdefulla erfarenheter av att inte tillhöra den normerande gruppen inom kreativa näringar:

++Maria Johansson
Konstnär/formgivare utbildad på Konstfack. Maria talar om hur uppväxten i en by på landet färgar och bygger hennes konstnärskap. Insikten om värdet av annan bakgrund då en nytt sammanhang synliggjorde min klassresa.

++Ali Davoodi
Grundade tävlingen och modemässan Fresh Fish 2007, som han fortfarande driver. Jobbar även med konceptutveckling.

++Moses Shahrivar
Vid 21 års ålder grundade Moses klädmärket MO'CYCLE och utvecklade världens första motorcykeljeans i samarbete med Harley-Davidson. År 2013 bytte han inriktning från mode och började arbeta med video och konst, MadeByMoses.com.

++Samir Alj Fält
Formgivare från Konstfack och Les Ateliers i Paris, som parallellt med sin designpraktik har arbetat med ungdomar i förortsmiljöer. Han har ifrågasatt den homogena svenska designkulturen med projekt som Ultravåldsdesign och Design Lab S.

Seminariet äger rum på HDK, onsdagen den 21 maj, 15.00 - 17.00, anmäl dig till info@adasweden.se, platserna är begränsade. Det kostar ingenting.