Bild. Julform

 Bild. Julform

Intervju

Cecilia Pettersson

Publicerat 2011.12.06

    I helgen blir det julmarknadskaos i kvarteret HDK/Röhsska igen. Julform på Röhsska står för den etablerade delen av julmarknadsbusinessen i hoodsen. Etablerad i meningen att de som säljer är etablerade och utvalda för att vara med. Vi passade på  att ställa några frågor inför helgen.

    Hej Cecilia, vad gör du?
    Vi jobbar med de sista förberedelserna inför årets Julform, det är rena tomteverkstan faktiskt. Vi kontaktar alla utställare, dekorerar en otraditionell gran på vasagatan, delar ut polkagrisar i vimlet, släcker lucians levande ljus, slår in polkagrisrandiga paket på japanskt vis, stickar halsdukar till lejon och däremellan sippar vi på en avsvalnad glögg.

    Julform känns redan som en tradition fast det bara är andra året. Hur kom ni på idén?
    Vi intierade Julform 2010 därför att vi (som verksamma formgivare) saknade en möjlighet att möta vår målgrupp och att få en chans att prata om våra produkter i en gemensam kontext. När vi var studenter på HDK var julmarknaden den kontexten, därav föddes idéen att skapa en plattform för verksamma konsthantverkare och formgivare, kopplad till HDKs julmarknad. Samma hus, samma helg och samma atmosfär!

    Förra året hade ni lyxproblemet att det blev succé och med för många besökare, och ni fick släppa in en in – en ut. Tror du det blir likadant i år?
    Törs man säga att man hoppas på samma lyxproblem i år?! Vi har faktiskt två superhjältar laddade med gotter som håller ställningen i kön.

    Finns det någon speciell profil eller något speciellt tema på årets Julform?
    Polkagris! Vi tycker att polkagrisar är snygga, goda och juliga (men ändå inte juliga)... precis som Julform. Polkagristemat genomsyrar dekoration och grafisk profil. På marknaden säljs väldigt få produkter direkt relaterade till julen, utbudet består istället av originella och roliga klappar du inte finner i den vanliga kommersen.

    Och så den sista, mer praktiska frågan, men som alltid kommer upp. Kan man betala med kort?
    Ja i år kan man betala med kort! Men vi rekommenderar dig att ändå ta med kontanter för att slippa köa för betalning.

    Tack så mycket, vi ses i helgen då!
    Tack själv!