Bild: Carl Ternstedt

 Bild: Carl Ternstedt

Intervju

Carl Ternstedt?

Publicerat 2011.11.22

    TEDx sprider sig över hela världen. Det har varit TEDx-föreläsningar i flera år i Göteborg, och nu satsar de ideellt arbetande krafterna bakom dessa event på två tillfällen. Det första, TEDxYouthGöteborg, var i söndags. Det andra, TEDxUniversityofGothenburg, är nu på fredag den 25 november. (Tyvärr fullsatt men allt livesänds på deras hemsida). Vi tog ett snack med en av eldsjälarna bakom allt detta, Carl Ternstedt, för att få reda på mer.

    Hej Carl vad gör du?
    Just nu är det mycket ringa och maila fixa och trixa inför TEDxUniversityofGothenburg på fredag.

    Det är verkligen spännande att Göteborgs Universitet gör ett eget TEDx. Hur har ni valt ut vilka som skall presentera?
    Vi har utgått från temat vatten och försökt samla talare med så många olika perspektiv på ämnet som möjligt. Många talare kommer från Göteborgs Universitet men vi har även tagit in folk utifrån som konstnären Jens Thoms Ivarsson som är is-designer, Folke Rydén som just nu jobbar med en enorm dokumentär kring Östersjön samt Jan Eliasson som är ordförande i Water Aid Sweden.

    Vad kan man förvänta sig av TEDxUniversityofGothenburg?
    En fantastisk tvärvetenskaplig dag där vatten som ämne kommer beröras i alla dess former och påverkan. Vi kommer få höra om dess ursprung, hur det kan hjälpa till att lösa konflikter, hur det är att arbeta med vatten i dess form som is och om vatten på andra planeter.

    I lördags var det ju TEDxYouth. Hur var det?
    Att få ta del av ungdomars tankar, idéer, lösningar och synsett på omvärlden är fantastiskt. Det är dessutom oerhört inspirerande att som arrangör få ta del av deras resa från första kontakt till att de sedan står på scenen och talar inför publik, ljus och kameror. Många av talarna har aldrig ens tidigare stått på en scen. Samtliga talare presenterade grymma tal i söndags! Vi kommer snart börja lägga upp dem på nätet.

    Två TEDx inom loppet av en vecka, blir det synergieffekter?
    Ja, det blir ju ett större fokus på dessa fria föreläsningar och fler och fler får vetskap om TED som fenomen och kan sedan ta del av ämnen på nätet som de själva är intresserade av.

    Du har ju varit med sedan TEDx startade i Göteborg. Hur kommer det sig att du har fastnat för just TEDx som form?
    Konceptet att samla personer med tänkvärda idéer, lösningar, uppfinningar, livshistorier eller i stort sett vad som helst som inspirerar till en vidare tanke eller handling att kunna förbättra eller utveckla något är fantastiskt att få skapa. Talarna som deltar är oftast och kanske helst inte erfarna talare utan en person som har något inspirerande att dela med sig av. Mötesplatsen som dessa event skapar ger möjligheter för personer som aldrig tidigare träffats att mötas och samtala kring de ämnen som blir presenterade. Utifrån dessa möten skapas nya idéer och handlingar som i sin tur skapar nya ringar på vattnet. Det är en oändlig kedja. Det i sig är oerhört inspirerande.

    Tack så mycket och lycka till!