Intervju

Carl Forsberg

Publicerat 2008.10.06

    Medieverkstäderna verkar ha en massa bra grejer för kreatörer utan tillgång till egen produktionskapacitet. Men vi har lite dålig koll på exakt vad de innehåller och hur de kan utnyttjas. Här ger Carl Forsberg svar.

    Hej, vad gör du Carl Forsberg?

    Jag är verksamhetsledare för Medieverkstäderna i Väst

    Berätta, vad är Medieverkstäderna?

    Medieverkstäderna är en resursplats för konstnärer och kulturarbetare i hela Västra Götaland. I våra lokaler i Borås, Skövde, Fengersfors och Göteborg får de tillgång till professionella maskiner för digital medieproduktion och handledning i både mjuk- och hårdvara. Vi erbjuder även kurser och handledning inom exempelvis projektfinansiering och webdesign. Flera av våra lokaler har dygnet-runt-öppet för våra medlemmar. Eftersom vi är sammankopplade med projektledarutbildningen Kulturverkstan kan vi också erbjuda öppna föreläsningar och seminarier inom ett brett kulturspektrum - ofta med internationell anknytning.   I år har vi också lanserat en ny hemsida www.medieverkstaderna.se som bygger på web 2.0. Sidan utgörs av ett öppet nätverk för personer och organisationer inom kultursektorn. Tanken är att man ska kunna erbjuda sina resurser och kunskaper till andra och samtidigt söka efter tillgångar man själv saknar i sin kulturverksamhet. Det är gratis att vara medlem. Hemsidan tänkt att vara under kontinuerlig utveckling och nya och förbättrade funktioner tillkommer ständigt. Exempel på funktioner som kommer att implementeras under hösten är: kalendarium, olika sorteringsverktyg för resurser och förbättrade forum.

    Vilka kan använda Medieverkstäderna och hur bär man sig åt?

    Alla personer och organisationer som arbetar med kultur är välkomna att använda sig av Medieverkstädernas nätverk via vår hemsida. Det är både gratis lätt att skapa ett eget konto på vår hemsida och börja ta kontakt med andra konstnärer och kulturarbetare. För den som dessutom vill ha tillgång till våra lokaler, maskiner och handledning tar vi en låg årsavgift (625 kr inkl. moms för privatpersoner). För den som vill veta mer går det bra att maila till info@medieverkstaderna.se.

    Finns det något annat man bör känna till om er?

    Medieverkstäderna i Väst drivs som en avdelning i Nätverkstan Kultur i Väst AB, ett företag som startades och fortfarande ägs av tidskriften Ord & Bild och Tidskriftsverkstaden i Väst. Förutom Medieverkstäderna driver man den 2-åriga projektledarutbildningen Kulturverkstan och Nätverkstan Ekonomitjänst som hanterar bokföring, distribution och register för framför allt kulturtidskrifter. Dessutom driver företaget många olika kulturprojekt och utredningar, exempelvis regionalt kulturutbyte med Karnataka i Indien, utredning av verksamheten i KKV och Den långa svansen (lagerhållning och distribution av mindre förlags utgivning). Kort sagt utgör Nätverkstan en betydande och dynamisk smältdegel för kulturarbetare inom en lång rad områden.

    Vad får man absolut inte missa just nu annars då?

    Bruno K. Öijer på Draken 24-25 okt och Mozarts Requiem på Operan (t.o.m. 2 nov). Och den som inte var på Musikens Hus den 1 oktober kan börja gräma sig nu...

    Ok, tack så mycket!