Det tänkta campusområdet. Bild: Campus Näckrosen / Göteborgs Universitet

 Det tänkta campusområdet. Bild: Campus Näckrosen / Göteborgs Universitet

Lokalt

Campus Näckrosen tar form

Publicerat 2014.01.14

  • Göteborg
  • Intervju
  • Stadsplanering

Redan i januari 2013 nåddes vi av rykten om att något stort var i görningen runt Näckrosdammen bakom Götaplatsen och vi intervjuade projektledaren Agneta Olsson. I början av november kom den offentliga presentationen: Vid området runt Näckrosdammen vill Göteborgs universitet tillsammans med Göteborgs stad se ett nytt campus för humaniora och konst: Campus Näckrosen. En kunskapspark och ett förlängt kulturstråk, från Götaplatsen mot Korsvägen. Vilket bland annat betyder flytt för Högskolan för design och konsthantverk (HDK) samt Akademi Valand.

Frågan har under året stötts och blötts i media. Boende runt området har protesterat, bland annat mot en förmodad rivning av Gamla hovrätten. Och i GP formulerade professor Ove Sernhede skarpa invändningar mot att lägga all universitetsverksamhet i centrum. Men mot kritiken värjde sig en enad kår av representanter från Göteborgs universitet, Göteborgs stad, Akademiska hus och Higab då projekt Campus Näckrosen presenterades på Visual Arena, Lindholmen. Även stadsarkitekten Björn Siesjö, uttryckte sitt gillande.
- Detta är något som är bra för Göteborg, menade han.

Men stadsbyggnadskontoret har inte börjat jobba ännu. Först när fastighetsägarna; Göteborgs stad (Higab) och Akademiska hus lämnat in en begäran om planritning, sätter det arbetet igång.

Tidsperspektivet är nu betydligt klarare, siktet är inställt mot Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Då ska här – om universitetets rektor Pam Fredman får bestämma – finnas många spännande nya byggnader; ett nytt universitetsbibliotek, nya institutioner och även bostäder i backen upp mot Johanneberg. Och det kommer att bli arkitekttävlingar, utlovade Björn Siesjö och syftade närmast på det nya universitetsbiblioteket som ska byggas på Gamla hovrättens plats idag – om allt går i lås som önskat.

Den 10 februari är det ett öppet möte kvällstid i universitetes aula. Läs mer här.