Intervju

Björn Uddenberg?

Publicerat 2010.11.26

    Vi har hört att det ska göras något stort och hållbart på Landvetter och hörde av oss till Björn Uddenberg, vd på Whitespot som ligger bakom initiativet?

    Hej, vad gör du Björn Uddenberg?
    Hej, jag har lämnat storbolaget SCA efter mer än 25 år för att satsa på något mycket engagerande och viktigt. Inte bara för oss i WhiteSpot utan för hela mänskligheten .

    Vad är det ni ska göra på Landvetter?
    Sätta upp en konstutställning helt inriktad på ämnen kring hållbar utveckling. De allra flesta av oss känner till de stora utmaningar vi står inför. Den globala uppvärmningen, den snabba konsumtionen av jordens resurser, de stora klyftorna mellan rika och fattiga, vattenbrist, integration m.m. 

    Debatten hålls dock nästan uteslutande på en hög nivå – bland vetenskapsmän och politiker. Dialogen har en tendens att bli just vetenskaplig och politiskt retorisk, vilket lämnar oss vanliga människor förvirrade och kanske ännu värre, oengagerade.

    Det bästa sättet att beröra oss människor är genom konst – musik, bilder, film, litteratur, slam poetry etc.  Genom att låta duktiga konstnärer tolka några av de viktigaste frågorna i vår tid utifrån fakta och dagens livsstilar, vill vi beröra och engagera oss vanliga medborgare.  Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.  Vi kallar det ”Change of heart and mind.”

    I och med de stora flödena på Landvetter flygplats, kommer utställningen att bli Sveriges största konstevent i antal besökare räknat – och Sveriges största utställning kring hållbar utveckling. Självklart vill också vi engagera besökarna genom modern teknik och utnyttjandet av sociala medier.

    Vad är egentligen Whitespot?
    Vi är en grupp av sju personer som under hösten har startat ett aktiebolag för att kunna ta idéerna från middagsborden till Göteborgarna och vidare ut i världen. Vår vision är utmanande och väldigt motiverande - Engage people worldwide. Vi är också stolta över en affärsidé som handlar om att främja hållbar utveckling, dvs. allt vi gör har detta som främsta drivkraft.

    Förutom att skapa events arbetar vi med att hjälpa företag och organisationer att inspirera och motivera sin personal, samt kommunicera externt kring dessa frågor. Vår erfarenhet visar att många organisationer gör bra saker, men ofta dåligt koordinerat och utan att visa det för sin omgivning.

    Vad ska ni göra härnäst?
    Vid sidan av själva utställningen på Landvetter flygplats, arbetar vi med att ta fram en mindre utställning lämpad för publika utrymmen, t.ex. i en foajé eller i ett shoppingcenter. Denna riktar sig mot företag och organisationer vilka vill engagera sig seriöst i frågorna och positionera sig som ansvarstagande inom CSR.

    Vi hoppas också att till sommaren kunna skapa ett unikt event på en central plats i Göteborg, vilket blir ett första avstamp mot utställningen på Landvetter. Mer kan jag inte avslöja just nu, det är en företagshemlighet…

    Och vad gör ni om fem år?
    Då har vi nått ut i världen med vårt koncept och arrangerar utställningar på bl.a. världens största flygplatser. Vi samarbetar då också med organisationer som FN och EU vilka har insett att vår metod är en del i det arbete världssamfunden måste leda och driva för att skapa en hållbar utveckling för vår planet. 

    Några av de riktigt stora bolagen i världen har förstått att de måste ändra sina affärsmodeller från att maximera vinster till att bygga långsiktighet i sina affärer genom ett seriöst CSR arbete.  Några av dessa företag har vi som uppdragsgivare.

    Vi hoppas också få möjlighet att arbeta i skolor – var kan man bättre börja förändra våra värdegrunder och beteenden än hos de unga!