Foto: Åke Hedström (beskuren)

Bitte Nygren


Bitte Nygren har blivit prefekt för nya HDK, efter sammanslagningen med Steneby. Hon är utbildad arkitekt från Chalmers men har också pluggat på både HDK och Konstakademin i Köpenhamn. Tidigare har hon varit chef för Arkitekturmuseet i Stockholm och Form/Design Center i Malmö.

Vad vill du uträtta på HDK?

Jag vill lyfta en redan bra skola ännu en nivå. Det skall vara en självklarhet att man som student söker till sig till HDK för att djungeltrumman säger att det är HÄR det händer. Att det är HÄR det kokar, att det är HDK i Göteborg som har de bästa lärarna och de hetaste internationella gästprofessorerna. De som söker hit skall ha HDK som förstahandsval!

Om HDK /Steneby – vad kommer att förändras – dina visioner?

Då jag börjar först den 1/7, känner jag att det är lite väl uppkäftigt tidigt, att säga vad jag vill förändra. Först vill jag tala med mina medarbetare och studenter samt ”scanna av” dagens nivå på respektive verksamhet. Men självklart har jag en massa visioner... En vision är ju naturligtvis den jag redan nämnt på frågan ovan. 

Hur ser du på Göteborg som designstad?

Jag har varit borta från Göteborg sedan 1996, så naturligtvis har jag idag ett utifrån perspektiv. Men det jag har kunnat följa i press och annan media bådar gott inför framtiden. Jag känner att idag finns en större medvetenhet att arkitektur, formfrågor och kultur gör skillnad i en stads attraktionskraft gällande var människor väljer att flytta i framtiden. Bara signalen av att staden äntligen valt att åter ha en stadsarkitekt är ett talande exempel för den  ökade förståelsen.

Du har verkat i både Malmö och Stockholm – hur är Göteborg i jämförelse med de två andra storstäderna i Sverige?

Svårt att ge ett fördjupande svar innan jag flyttat hit till Göteborg. (1/8) Men med mitt utifrån perspektiv känner jag att att det finns hopp. Röhsska har under senare år "boostat" hela designområdet. Framför allt har en större publik vaknat och visat intresse och acceptens för att även mode nu är en erkänd konstform. 

HDK, Steneby samt Textilhögskolan i Borås, alla med sina höga ambitionsnivåer och dito kvalitet, har naturligtvis också hjälpt till att höja regionens medvetande.  Där ingår naturligtvis även Chalmers Arkitektlinje som en viktig bidragande orsak till ett bra formklimat.   

Hur tror du området design kommer utvecklas?

Det beror helt på hur vi vårdar begreppet. Att vi aktiva inom området kan visa att vi behövs. Att vi gör näringsliv och samhälle bättre, mera hållbart samt mänskligare. Självklart skall vi alla vara proffsiga och kunna argumentera för vår sak. Vi måste vårda vårt förtroendekapital, och visa att framtidens utveckling bl a finns inom de tvärvetenskapliga samarbetena.

Hur kan HDK bli den främsta designskolan i världen?

Jag tycker inte att det är ett självändamål att bli den främsta designskolan i världen. Men självklart skall vi vara en bland mest spännande i världen. En av de som lockar de bästa studenterna och lärare. Att det är högt i tak, kvalitet i alla led, tung forskning och fördjupning samt ett nära samarbete med ledande näringsliv. Det skall vara en självklar win-win effekt för alla inblandade parter För framtidens bästa skall det dagligen pratas om formens betydelse i styrelserum och bland våra folkvalda politiker.

Välkommen till Göteborg!

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng