Intervju

Aleka Karageorgopoulos

Publicerat 2008.03.19

    Nu är vi nyfikna på vad Blå Stället har på gång så vi har pratat mer med deras programchef Aleka Karageorgopoulos.


    Hej, vad gör du?

    Hej! Just nu håller jag på och förbereder mig fören konferens i Aten i nästa vecka. Vi skall försöka hitta partners för ett önskat utbyte kring ett ungdomsprojekt som heter Futuretopia. Projektet är ett lajv (levande rollspel) som skall genomföras här i sommar, och som handlar om Angered om 100 år. Vi vill göra en uppföljning på det projektet nästa år och då vill vi koppla våra tankar om framtiden i Angered till den klassiska Grekiska dramatiken och de frågor som tas upp där.

    Ok, vad har ni på gång?

    “Room – rum för upplevelser”
    Tre musiker som brukar befinna sig något i bakgrunden av stjärnor som Håkan Hellström, Daniell Lemma och Jaqee tar plats i strålkastarljuset. Finn Björnulfsson på slagverk, Mats Eriksson, gitarr, och Nils Dahl på keeyboards skapar helt ny musik som blir det sammanhållande temat då vi vid tre tillfällen experimenterar med vad som kan hända i ett rum som till vardags är en Bamba för ca tusen gymnasister på Angeredsgymnasiet. Videokonstnären Carl Ternstedt, släpper lös hela sitt register av visuella effekter, och dansare ger tolkningar sina upplevelser av helheten. Första gången blir fredagen den 28 mars kl.19.19. Dessutom har vi Modemånad i Angered – Jag är fin. Med bland annat modevisning av designeleverna på Angeredsgymnasiet lördag den 29 mars. kl 12.

    Vilka frågor är viktiga för er just nu?

    Det tema som vi kommer att arbeta med i vår programverksamhet i höst, “Sverige i Förändring”. Vi kommer att utgå från en utställning som heter “Da Capo – en tidsbild av Sverige” . Ett fyrtiotal fotografers gemensamma porträtt av ett land i globaliseringens tidevarv – kring detta kommer vi att väva en rad andra arrangemang med workshops, debatter, scenkonst etc.- allt vi kan hitta kring temat som känns viktigt här och nu! Var står vi idag – hur kommer samhället att se ut framöver – vilka frågor angår oss, vilka är de eviga frågorna?

    Varför då?

    Det är viktigt därför att framtidens Sverige växer fram i Angered, vägar korsas och leder vidare till något nytt. Fler än hundra språk, fler än hundra sätt att se på saken, i mötet mellan människor och kulturer uppstår en dynamik som är värd att synliggöra och ta tillvara. Vi tror att människorna i Angered och andra förorter sitter på en kompetens som är nödvändig i vårt framtida Sverige – Vi vill integrera de segregerade centrala delarna av Göteborg med Angered- för det är här det händer – framtiden är här nu !

    Vad ligger i påskägget?

    I påskägget ligger positiva beslut kring alla de ansökningar som vi lämnat till höger och vänster för att få bidrag för att kunna utveckla vår verksamhet – och framför allt ett beslut om en, om och utbyggnad av vårt Kulturhus, lagom till 30 års jubileet våren 09!

    Tack så mycket. Glad påsk!

    Detaljerat program kommer på Blå Ställets hemsida under våren, läs mer här