Intervju

Adrian Hedström?

Publicerat 2011.03.04

    GU Holding har fått medel av Europas regionala utvecklingsfond och Göteborgs universitet för Projektet Tillväxtfokuserad Innovationsprocess inom Kultur och Kreativa näringar. Adrian Hedström driver 3 års projektet.

    Hej, vad gör du Adrian?
    Hej! Jag arbetar på GU Holding med projektet TIKK, som står för Tillväxtfokuserad Innovationsprocess inom Kultur och Kreativa näringar. Vi arbetar med att nyttiggöra forskning och kompetens från Göteborgs universitet genom att tillhandahålla start- och utvecklingskapital samt affärskompetens till uppstartsprojekt och bolag. Projektet TIKK syftar till att bättre tillvarata kompetens och idéer från den Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.  Verktyg, metoder och förhållningssätt från de konstnärliga institutionerna är viktiga i tidiga innovationsfaser, men dessa nyttjas inte fullt ut idag.  

    Vad är det ni ska göra?
    Under projektet ska vi skapa workshops och tvärvetenskapliga möten där kreatörer får utveckla idéer tillsammans med forskare inom mer tekniska och naturvetenskapliga områden. Här får forskare från olika områden samtala, experimentera och inspirera varandra.

    Hur går det till?
    Vi försöker ge plats för innovation genom att synliggöra kunskap som kan bana vägen för nya samarbeten och nya produkter och tjänster. Första initiala steget handlar alltid om människor, och hur de kompletterar varandra i att skapa värde. Vi har två workshops som kommer i vår, och ett antal mer slutna workshops när vi ser ett värde i att fortsätta i en viss riktning.  Den första heter LABS REMIX, som vi arrangerar tillsammans med Centrum för Digitala Kulturer vid Göteborgs universitet, och den andra heter Combining Design and Nanotechnology som vi arrangerar tillsammans med Nano Connect Scandinavia på Göteborgs universitet och Chalmers.

    Hur kommer det kreatörer till nytta?
    Snarare är det kreatörer som skapar nytta i faser då affärsidéer ännu inte är definierade. Det handlar om att lyfta fram kunskapsintensiva miljöer tidigt genom de verktyg som många kreatörer har som arbetsredskap.  De flesta gångerna tar vi in kreatörer för att öka värdet på existerande produkter och tjänster, här får de vara med att tidigare skapa framtida produkter och tjänster.  

     GU Holding jobbar inte bara med kreativa näringar, vad gör ni mer?
    På GU Holding arbetar vi med att utveckla spin-off bolag från Göteborgs universitet och vi har idag ca 40 intressanta innovationsbolag i portföljen (Se www.holding.gu.se). Portföljen är bred. Det handlar om alltifrån vågkraftbolag till läkemedelsprojekt via miljövänliga båtbottenfärger och IT-bolag. Alla med stora kommersiella möjligheter. Tillsammans med forskare och saminvesterare har GU Holding sedan 1995 utvecklat över 60 nya affärsidéer, som sysselsätter över 240 personer och omsätter omkring 200 MSEK. Flera av bolagen har avyttrats med vinst och två av bolagen är dessutom noterade på börsen.