Bild: Acéphale

 Bild: Acéphale

Intervju

Acéphale?

Publicerat 2012.12.18

    På fredag den 21 december är det enligt några uttolkare av mayakalendern jordens undergång. Den mystiska stämningen kring detta kommer förtätas ytterligare genom ett stort upptåg eller skall vi kalla det evenemang på Röda Sten, arrangerat av den anonyma och mystiska gruppen Acéphale. Vi förs till andra världar av deras bilder och texter och ville veta mer om hur natten på konsthallen kommer gestaltas. Och framtiden. Behöver man vara rädd nu?

    Hej vad gör ni Acéphale?
    Vi är en grupp vänner som bloggar på acephale.se och arrangerar evenemang där vi sammanför konst, kultur och design med specifika teman som utgångspunkt. Ofta hämtar vi inspiration från både historien och samtiden, det mystiska och ockulta. Men just nu har vi fullt upp inför fredagens undergångsfest, det kommer att bli storslaget.

    Allt är så mystiskt kring er, och vackert, men kan ni berätta mer konkret vad som skall hända på Röda Sten den 21 december?
    Tillsammans med tretton konstnärer och designers kommer vi att förvandla Röda Sten Konsthall till Göteborgs svar på Bugarach, det berg i Frankrike där man sägs överleva Mayakalenderns omtvistade slut. Det blir en undergångsvaka med installation, scenografi, musik, film, mode och performance. Exempelvis kommer man att kunna tillverka en egen överlevnadstalisman, delta i Den sista måltiden och besöka dödsriket. För eventuella överlevande fortsätter festen på den nya klubben Collider i Röda Stens restaurang.

    Medverkande är Anna Lamberg, Josefina Björk, Annika Berger, Andreas R Andersson, Josefin Hinders, Frida-Li Lövgren, Yngvild Sæter, Minni Katina Mertens, Olof Heinö, David Sabel, Mathilda Frykberg, Golnosh Hosseini och Sanna Lindholm.

    Jag ser framför mig någon slags totalupplevelse, behöver man vara rädd? Måste man medverka i ritualer eller annat (kanske) obehagligt? Eller går det bra att bara beskåda?
    Det finns anledning att vara rädd, men mest på grund av de reella miljö- och klimathot som finns. Kvällen är utformad som en kamp för överlevnad, där deltagandet ökar chanserna. Men de som bara vill titta på och ta en drink i baren är också välkomna. Vid 12-slaget kan vi dock inte lova att någon går säker.

    Era överlevnadsmanualer som finns runtom i stan, var er exakt kan man hitta dem?
    Den som söker, hon finner. Har man tur går det även bra att få en på plats. Överlevnadsmanualen är ett samarbete mellan oss och Jon Granered, grafisk designer i Malmö.

    Det var ju ett annat Acéphale-allkonstverk på Storan i höstas, kommer dessa att påminna om varann?
    Om det tillfället var dagen, så är detta natten.

    Tack Acéphale, och hoppas vi möts både på fredag och i framtiden.